MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan Troya Antik Kenti, Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da biliniyor. Troya Antik Kenti 1998’den beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.
Çanakkale'nin Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik kenti, gezginlere göre dünyada korunmuş en güzel Yunan şehir devletinin örneğidir.
Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, andezit kayalıkları arasında, Midilli adasının karşısında kurulmuştur. Tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon¸ Roma egemenliği altına giren bölge Orta Çağ’da terk edilmiş; 1880lı yılların başında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazılar sırasında bulunmuştur.
Bir mücevher gibi parıldayan Antandros Antik Kenti, Ege Denizi’ne hakim konumuyla dikkat çekiyor. Altınoluk’tan Akçay’a giden yol üzerinde yer alan kent, Kazdağı’nın yemyeşil yamaçlarında kaybolmuş gibi görünen gizli bir hazine adeta. Yüzyıllar boyunca zeytin ağaçlarının gölgesinde uyuyan Antandros, yapılan kazılarla güzellik uykusundan yavaş yavaş uyandırılıyor. Ortaya çıkan her buluntu kentin ihtişamını gözler önüne seriyor. Yamaca yaslanmış Roma villalarından geriye kalan mozaikler, arkeolojik değerlerinin yanı sıra birer sanat eseri olarak da son derece güzel. Neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşan, ortasında şu içen kuşların bulunduğu çarkifelek ve panter motifli mozaikler görülmeye değer. Ayrıca Roma hamamı, şehir surları ve nekropol alanı da kentin geçmişiyle ilgili pek çok şey anlatıyor.
Helenistik Dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama’nıntarihi, MÖ yedinci yüzyıla kadar gitmektedir. Kent MÖ 281-133 tarihleri arasındayaklaşık 150 yıl süren Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur.
“Apollon Smintheion” kutsal alanı, Troya şehrindeki Athena tapınağından sonra Troas'ın en önemli ikinci kutsal alanıdır. Önemi Anadolu'daki bilinen Apollon kültleri içerisinde fare simgesiyle karşımıza çıkan tek örnek olmasıdır. Apollon Smintheus çiftçileri farelerden koruyan bir tanrı olarak Troas bölgesinde ortaya çıkar. Kültün kökeni Girit'e kadar gider. Bu kültü M.Ö. 2000'de Girit'den Anadolu'ya göç edenlerin getirdiğini antik kaynaklardan öğreniyoruz.
Kazdağları, tarih, doğa ve kültürel açıdan oldukça zengin olmasının yanısıra Edremit Körfezi’nin muhteşem koyları ile deniz tatili için de mükemmel bir lokasyondur. Tüm gününüzü deniz kenarında geçirebileceğiniz yerler arasında Küçükkuyu-Asos arasındaki koylar, Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay, Sivrice ve Kadırga Plajları tertemiz denizi ile öne çıkmaktadır.
Adatepe Köyü İlkokulu 1947-1985 yılları arasında aralıksız olarak hizmet verir, ancak 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılır. Köyün öğrencileri ise Küçükkuyu'da eğitim almaya devam ederler. Bu sırada ise okulun binası kaderine terk edilir.
Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde Küçükkuyu kasabasının girişinde yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Küçükkuyu'daki tarihi sabunhane binası restore edilerek kurulmuştur. Bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, diğer yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergilenir.
Kazdağları’nın eteklerinde sık bitki örtüsü ile hem deniz hem dağ turizminin birlikte yaşandığı Yeşilyurt Köyü, deniz kıyısına uzaklığı sadece 3 km olan oksijeni bol bir bölgedir. Köydeki evler, taş mimarinin en güzel örnekleridir.
Doğal güzellikler içinde kurulmuş, Türkiye’nin ilk köy müzesi ve özel etnografya müzesi olan Tahtakuşlar Etnografya Galerisi, 1992 yılında açılmıştır.
Asya kıtasının en batı ucu olmasıyla ünlü olan Babakale, Osmanlı'dan kalma şirin bir balıkçı köyüdür.
Bir zamanlar korsanların uğrak yeri olan Babakale’ye, bir deniz seyahati sırasında fırtınaya yakalanarak sığınan Sultan III. Ahmet, korsanlardan bıkıp usanan köylüleri korumak için bir kale yaptırmıştır. Kalenin yapımı için çıkarılan fermanda yurdun dört köşesindeki mahkumların Babakale'deki çalışmalarından sonra serbest bırakılacakları vaat edilmiştir.
Ayvalık adalarının en büyüğü olan Cunda, Türkiye’nin kuzeybatı kıyısındaki Edremit körfezi boyunca uzanır ve Alibey adası olarak da bilinir. Yunanistan’ın Midilli adasına 16 km uzaklıktadır. Cunda adası, masmavi ve tertemiz deniziyle tipik bir Ege tatil beldesidir. Cunda’nın ara sokakları tarihi mirası ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Ortodoks Rum halkından kalan manastır ve kiliseler, taş sokaklarındaki eski evler ve gün batımında panoramik manzarasıyla öne çıkan Aşıklar Tepesi görülmesi gereken yerlerdendir.
1462 senesinde kurulan Küçükköy ya da Yeniçarohori, Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi almayı planladığı dönemde kuruluyor. Kurulma sebebi ise, yeniçerilerin toplandığı yer olması.
Günümüzde yakınlığından dolayı Assos Antik Kenti ile birlikte anılan Behramkale Köyü, Çanakkale’nin, Ayvacık ilçesinde, M.Ö. 1000'li yıllardan bu yana, kesintisiz olarak yaklaşık 3 bin yıldır yaşamın sürdüğü bir alandır. Bölgede bulunan çok sayıda antik yerleşim merkezinin en önemlilerinden biri olan Assos, ünlü filozof Aristo’nun burada evlenmesine neden olacak güzellikte saklı bir cennettir.
Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada Ege Denizinin kuzeydoğusunda yer alan Çanakkale’ye bağlıdır. Adada 12 koy ve 12 burun bulunmaktadır. Adanın etrafında irili ufaklı 17 adacık bulunmaktadır.
İda Blue’ya 10 dakika mesafede Küçükkuyu’dan Ekim sonuna kadar kalkan feribot ile 1 saat 45 dakika sonra Midilli adasının Petra Limanına varabilirsiniz.